Horeca

horeca

Grootkeuken en catering duaal

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: voorbereidende werkzaamheden uitvoeren in functie van warme en koude bereidingen op grote schaal ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken tot gezonde en smaakvolle maaltijden of maaltijdcomponenten voedingsmiddelen bestellen en ontvangen grootkeukenprocessen opvolgen om maaltijden te verdelen op een technische, efficiënte en hygiënische manier Toelatingsvoorwaarden? Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft Wat kan ik worden? Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie grootkeukenhulpkok, niveau 3

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Brugge

Grootkeukenkok duaal

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: op grote schaal ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken tot gezonde en smaakvolle maaltijden of maaltijdcomponenten instaan voor de operationele werking van de grootkeuken om maaltijden te verdelen op een technische, efficiënte en hygiënische manier Raadpleeg alle details Toelatingsvoorwaarden? Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft Wat kan ik worden? Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie grootkeukenkok, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Brugge

Hotelreceptionist DUAAL

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: gasten onthalen en informeren over de verblijfsvoorwaarden, formaliteiten, prijzen en diensten in een hotel of toeristische verblijfplaats reservaties registreren, check-in- en check-outprocedures uitvoeren en instaan voor de administratieve en financiële verwerking van gastendossiers de veiligheid in het hotel garanderen om het verblijf van gasten zo aangenaam mogelijk te maken Toelatingsvoorwaarden? Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft Wat kan ik worden? Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie receptionist, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

Hulpkelner

Je zet de zaal klaar: 'mise-en-place', drank, bedieningsmateriaal, ... Je helpt bij het schoonhouden van meubelen en materiaal. Je bergt het bedieningsmateriaal op en rangschikt het. Je bewaakt de orde en netheid in de zaal. Je verzamelt en rangschikt het leeggoed. Je helpt bij het onthaal van klanten. Je helpt bij de bediening – aan tafel en aan de bar - je ruimt af en houdt de tafels en hun omgeving netjes. Je zet de tafel klaar voor de volgende klant. Je helpt collega's bij hun werk, maar je kan ook instructies geven aan een zaalmedewerker.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Mechelen
  • Campus Gent
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Hulpkok

Als hulpkok of souschef kun je aan de slag in elke onderneming die voedingswaren bereidt en al dan niet ter plekke serveert. Meestal werk je in een restaurant of brasserie, maar uiteraard schakelen ook traiteurs vaak hulpkoks in. In elk geval ben je vaak aan het werk wanneer de meeste mensen juist vrij zijn. Vrijwel alle grote chefs zijn ooit als hulpkok begonnen en hebben het vak vooral al doende geleerd. Is het je ambitie om later zelf een zaak te runnen, dan is deze functie de ideale springplank. Je hebt de basistechnieken onder de knie, weet hoe belangrijk de mise-en-place is, steelt met je ogen en bent uiterst leergierig. Je houdt je eigen werkplek tijdens de service zo goed mogelijk schoon, volgt de instructies van de kok, geeft zelf leiding aan andere medewerkers en helpt na afloop met het opruimen van de keuken. Als souschef moet je meestal ook bepaalde voedingsmiddelen bestellen en ontvangen. Je controleert de kwaliteit ervan en zorgt ervoor dat ze in de juiste omstandigheden worden bewaard. Essentieel zijn kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Mechelen
  • Campus Gent
  • Campus Sint-Niklaas
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Kelner

Je werkt in de horeca en bent dus meestal aan de slag wanneer andere mensen juist vrij zijn. In een restaurant of brasserie draai je vaak twee shifts per werkdag. Kelner is een prachtig, helaas wat onderschat beroep waarvoor je echt wel in de wieg moet zijn gelegd. Je kunt best uitstekend overweg met mensen van alle slag, bent behoorlijk bestand tegen drukte en stress en blijft in alle omstandigheden beleefd, vriendelijk en kalm. Je doet de zaal, maar komt ook in contact met de keuken. Je neemt reservaties op, onthaalt klanten, geeft uitleg en advies, neemt bestellingen op, speelt ze door aan de bar en/of keuken, zorgt voor een vlekkeloze bediening en waakt over een correcte afrekening. Soms geef je ook leiding aan een team van zaalmedewerkers of hulpkelners. Je hebt oog voor detail, bewaart altijd het overzicht en laat je niet van je stuk brengen als niet alles naar wens verloopt. Een goede kelner straalt zelfvertrouwen uit, maar gedraagt zich nooit arrogant. Voor de gasten die je bedient, ben jij het gezicht van de zaak. Hoe beter jij je werk doet, hoe leuker hun etentje of avondje uit en hoe groter de kans dat ze terugkomen.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Mechelen
  • Campus Gent
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Keukenmedewerker

Hoewel je de bereidingen maakt volgens de instructies van de kok, ben jij verantwoordelijk voor het werk dat de chef de partie en/of de kok je toevertrouwen. Je helpt bij de voorbereidende werkzaamheden van de dienst: - je reinigt, schilt, versnijdt en kookt groenten en fruit - je bereidt garnituren, koude sauzen, soepen, voor- en nagerechten, salades, enz. - je bakt (eenvoudige bakwijzen). Tijdens de dienst help je de afdelingsverantwoordelijke (chef de partie) of kok bij de bereidingen. Je werkt volgens hun instructies. Na de dienst ruim je op, zorg je voor de hygiënische bewaring van voedingsmiddelen, maak je de werkinstrumenten en werkplaats schoon. Je bestelt, ontvangt en controleert goederen onder leiding van de chef de partie en/of kok.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Brugge

Kok

Niet elke kok heeft de ambitie om een eigen brasserie of restaurant te openen. Hoe dan ook werk je haast nooit alleen, maar sta je aan het hoofd van een al dan niet uitgebreid keukenteam. Dat betekent meteen dat je niet alleen uitstekend moet kunnen koken, maar ook behoorlijk leiding moet kunnen geven aan hulpkoks en andere, vaak erg jonge vaste medewerkers of stagiairs. Uiteraard beheers je alle basistechnieken en ken je de klassiekers, maar als chef ben je ook in staat om nieuwe gerechten te creëren en je stempel te drukken op traditionele schotels. Vaak ben je gespecialiseerd in een specifieke keuken. Maar of je de klanten nu vooral Franse klassiekers, Aziatische lekkernijen, moleculaire gastronomie of fusion voorschotelt: je werkt altijd gedreven, hebt oog voor trends, houdt van uitdagingen en bent niet bang om te experimenteren met nieuwe producten of technieken. Als kok streef je ernaar om perfect te beantwoorden aan de verwachtingen van de klanten. Erg belangrijk zijn de prijs-kwaliteitsverhouding, de hygiëne, de voedselveiligheid en het voorraadbeheer.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Mechelen
  • Campus Brugge

Kok duaal

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert: kooktechnieken toepassen om ingrediënten te verwerken tot warme en koude keukenbereidingen gerechten creëren conform de bedrijfsformule meedenken over de samenstelling van de kaart en technische fiches opstellen keukenprocessen opvolgen en de organisatie van de keuken regelen constant de kwaliteit van het werk en de gerechten verbeteren voorraden beheren om een goede dienstverlening te garanderen en een kwaliteitsvolle maaltijd af te leveren aan de gast Toelatingsvoorwaarden? Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft Wat kan ik worden? Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie kok, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Mechelen
  • Campus Gent
  • Campus Sint-Niklaas
  • Campus Brugge

Medewerker Snackbar Taverne

Een snackbar of taverne biedt zijn klanten doorgaans een uiterst beperkte menukaart aan met snacks of eenvoudige gerechten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Bekende voorbeelden zijn broodjeszaken, tearooms, cafetaria en filialen van fastfoodketens. Sommige tavernes hebben wel een uitgebreide drankenkaart. Klanten verwachten vooral een vlotte, correcte bediening zonder al te lange wachttijden. Je hebt regelmatige werkuren, maar steekt als het moet een tandje bij of springt in wanneer een collega ziek of verhinderd is. In elk geval ben je vaak aan de slag op uren en dagen waarop anderen juist vrij zijn, zoals 's avonds laat en in het weekend. Je kunt goed overweg met mensen van alle slag, bent bestand tegen drukte, bewaart het overzicht en blijft in alle omstandigheden beleefd, vriendelijk en kalm. Als medewerker snackbar-taverne ben je overal inzetbaar, zowel in de zaal als achter de bar of in de keuken. Een koksopleiding is niet vereist, maar je staat je mannetje aan het fornuis. Veel hangt af van het soort zaak waarin je werkt, maar soepelheid en veelzijdigheid zijn in dit beroep altijd extra sterke troeven.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Mechelen
  • Campus Gent
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge