Horeca

horeca

Grootkeukenhulpkok

Als grootkeukenhulpkok hangen je werkuren in hoge mate af van het soort grootkeuken waarin je aan de slag bent. Sommige bereiden maaltijden die meteen, dezelfde dag of uiterlijk 's anderendaags worden geserveerd, bijvoorbeeld in scholen of ziekenhuizen. Andere produceren gerechten die op de één of andere manier langere tijd worden bewaard, zoals diepvriesmaaltijden of kant-en-klaargerechten. Je volgt de instructies van de grootkeukenkok die je directe chef is, hebt de basistechnieken onder de knie en helpt mee bij de voorbereiding en de mise-en-place. Doorgaans geef je ook zelf leiding aan andere medewerkers. Je houdt je werkplek schoon, met aandacht voor hygiëne en veiligheid, en helpt meestal ook met het opruimen van de keuken. Je ontvangt en controleert goederen en werkt op een zelfstandige manier met halffabricaten en zogenaamd convenience food. Essentieel zijn kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen.

Grootkeukenkok

Als grootkeukenkok hangen je werkuren in hoge mate af van het soort grootkeuken waarin je aan de slag bent. Sommige bereiden maaltijden die meteen, dezelfde dag of uiterlijk 's anderendaags worden geserveerd, bijvoorbeeld in scholen of ziekenhuizen. Andere produceren gerechten die op de één of andere manier langere tijd worden bewaard, zoals diepvriesmaaltijden of kant-en-klaargerechten. Je leidt een team van hulpkoks en andere medewerkers en vervangt soms de keukenverantwoordelijke, je rechtstreekse chef. Je team bereidt koude en warme gerechten, vaak in samenspraak met een diëtist. Grootkeukentechnieken verschillen vaak in aanzienlijke mate van gewone kooktechnieken, zodat een extra opleiding is aangewezen. Bovendien werk je vaker met halffabricaten en convenience food. Je houdt volop rekening met de foodcost, onderhandelt met leveranciers, waakt over de kwaliteit van de geleverde goederen en zorgt ervoor dat alles op de juiste manier wordt bewaard. Essentieel zijn kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen. Net als alle andere koks put je voldoening uit smaakvolle, mooi gepresenteerde en uitgebalanceerde schotels. Ook een grootkeukenmaaltijd moet lekker zijn!

Hulpkelner

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.
Je zet de zaal klaar: 'mise-en-place', drank, bedieningsmateriaal, ... 
Je helpt bij het schoonhouden van meubelen en materiaal. 
Je bergt het bedieningsmateriaal op en rangschikt het. 
Je bewaakt de orde en netheid in de zaal.
Je verzamelt en rangschikt het leeggoed.
Je helpt bij het onthaal van klanten.
Je helpt bij de bediening – aan tafel en aan de bar -  je ruimt af en houdt de tafels en hun omgeving netjes. 
Je zet de tafel klaar voor de volgende klant. 
Je helpt collega's bij hun werk, maar je kan ook instructies geven aan een zaalmedewerker.
 

Hulpkok

Als hulpkok of souschef kun je aan de slag in elke onderneming die voedingswaren bereidt en al dan niet ter plekke serveert. Meestal werk je in een restaurant of brasserie, maar uiteraard schakelen ook traiteurs vaak hulpkoks in. In elk geval ben je vaak aan het werk wanneer de meeste mensen juist vrij zijn. Vrijwel alle grote chefs zijn ooit als hulpkok begonnen en hebben het vak vooral al doende geleerd. Is het je ambitie om later zelf een zaak te runnen, dan is deze functie de ideale springplank. Je hebt de basistechnieken onder de knie, weet hoe belangrijk de mise-en-place is, steelt met je ogen en bent uiterst leergierig. Je houdt je eigen werkplek tijdens de service zo goed mogelijk schoon, volgt de instructies van de kok, geeft zelf leiding aan andere medewerkers en helpt na afloop met het opruimen van de keuken. Als souschef moet je meestal ook bepaalde voedingsmiddelen bestellen en ontvangen. Je controleert de kwaliteit ervan en zorgt ervoor dat ze in de juiste omstandigheden worden bewaard. Essentieel zijn kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen.

Kelner

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in deze video.

Je werkt in de horeca en bent dus meestal aan de slag wanneer andere mensen juist vrij zijn. In een restaurant of brasserie draai je vaak twee shifts per werkdag. Kelner is een prachtig, helaas wat onderschat beroep waarvoor je echt wel in de wieg moet zijn gelegd. Je kunt best uitstekend overweg met mensen van alle slag, bent behoorlijk bestand tegen drukte en stress en blijft in alle omstandigheden beleefd, vriendelijk en kalm. Je doet de zaal, maar komt ook in contact met de keuken. Je neemt reservaties op, onthaalt klanten, geeft uitleg en advies, neemt bestellingen op, speelt ze door aan de bar en/of keuken, zorgt voor een vlekkeloze bediening en waakt over een correcte afrekening. Soms geef je ook leiding aan een team van zaalmedewerkers of hulpkelners. Je hebt oog voor detail, bewaart altijd het overzicht en laat je niet van je stuk brengen als niet alles naar wens verloopt. Een goede kelner straalt zelfvertrouwen uit, maar gedraagt zich nooit arrogant. Voor de gasten die je bedient, ben jij het gezicht van de zaak. Hoe beter jij je werk doet, hoe leuker hun etentje of avondje uit en hoe groter de kans dat ze terugkomen.

Kok

Niet elke kok heeft de ambitie om een eigen brasserie of restaurant te openen. Hoe dan ook werk je haast nooit alleen, maar sta je aan het hoofd van een al dan niet uitgebreid keukenteam. Dat betekent meteen dat je niet alleen uitstekend moet kunnen koken, maar ook behoorlijk leiding moet kunnen geven aan hulpkoks en andere, vaak erg jonge vaste medewerkers of stagiairs. Uiteraard beheers je alle basistechnieken en ken je de klassiekers, maar als chef ben je ook in staat om nieuwe gerechten te creëren en je stempel te drukken op traditionele schotels. Vaak ben je gespecialiseerd in een specifieke keuken. Maar of je de klanten nu vooral Franse klassiekers, Aziatische lekkernijen, moleculaire gastronomie of fusion voorschotelt: je werkt altijd gedreven, hebt oog voor trends, houdt van uitdagingen en bent niet bang om te experimenteren met nieuwe producten of technieken. Als kok streef je ernaar om perfect te beantwoorden aan de verwachtingen van de klanten. Erg belangrijk zijn de prijs-kwaliteitsverhouding, de hygiëne, de voedselveiligheid en het voorraadbeheer.

 

 

 

Medewerker kamerdienst

Je onderhoudt, reinigt en houdt kamers en gemeenschappelijke ruimten, zoals gangen, hall en trappen, van een hotel in orde. Je maakt bedden op, vervangt het linnen, je poetst, enz. Je werkt volgens duidelijk omschreven methodes. Onregelmatigheden, zoals een defecte verlichting, waterlekken, enz. meld je aan je chef. Je waakt over de privacy van de klanten.
Soms verzorg je ook het ontbijt. Soms help je mee voor het onderhoud en de inventarisatie van het linnen.
 

Medewerker snackbar-taverne

Een snackbar of taverne biedt zijn klanten doorgaans een uiterst beperkte menukaart aan met snacks of eenvoudige gerechten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Bekende voorbeelden zijn broodjeszaken, tearooms, cafetaria en filialen van fastfoodketens. Sommige tavernes hebben wel een uitgebreide drankenkaart. Klanten verwachten vooral een vlotte, correcte bediening zonder al te lange wachttijden. Je hebt regelmatige werkuren, maar steekt als het moet een tandje bij of springt in wanneer een collega ziek of verhinderd is. In elk geval ben je vaak aan de slag op uren en dagen waarop anderen juist vrij zijn, zoals 's avonds laat en in het weekend. Je kunt goed overweg met mensen van alle slag, bent bestand tegen drukte, bewaart het overzicht en blijft in alle omstandigheden beleefd, vriendelijk en kalm. Als medewerker snackbar-taverne ben je overal inzetbaar, zowel in de zaal als achter de bar of in de keuken. Een koksopleiding is niet vereist, maar je staat je mannetje aan het fornuis. Veel hangt af van het soort zaak waarin je werkt, maar soepelheid en veelzijdigheid zijn in dit beroep altijd extra sterke troeven.