Kunst, antiek en ambachten

kunsten en ambachten

Clavecimbelbouwer

Een klavecimbel lijkt op een kleine vleugelpiano en wordt ook min of meer op dezelfde manier bespeeld. In heel wat opzichten kan het instrument als voorloper van de pianoforte, de buffetpiano en de moderne vleugel worden beschouwd. Maar terwijl de piano een slaginstrument is waarbij hamertjes op horizontaal of verticaal gespannen snaren slaan, produceert het klavecimbel zijn kenmerkende klanken doordat pennetjes de snaren tokkelen. In zekere zin is het een horizontale harp die bij elke aanslag elke toon even hard en lang speelt. Als klavecimbelbouwer restaureer je oude instrumenten of bouw je gloednieuwe spinetten, virginalen en andere klavecimbels, meestal op basis van oude bouwplannen en bekende, historische modellen. Je hoeft geen liefhebber van barokmuziek te zijn of een do van een sol te kunnen onderscheiden, maar het helpt natuurlijk wel. Veel belangrijker zijn echter puur vakmanschap, kennis van houtbewerking en liefde voor uiterst nauwkeurig, haast ouderwets vlekkeloos handwerk. Met handgereedschap en moderne machines streef je compromisloos de perfectie van de oude meesters na. Het resultaat is een authentiek instrument dat hedendaagse virtuozen toelaat om ons te laten genieten van de klavecimbelconcerten van Bach en andere vermaarde componisten. Je werkt als zelfstandige of in het atelier van een instrumentenbouwer, doorgaans in nauwe samenwerking met muziekhistorici, uitvoerders en andere ambachtslui.

Edelsteenzetter

Diamant, robijn, saffier, amethist, opaal, topaas, smaragd, toermalijn: het zijn enkele van de meest bekende edelstenen, maar er zijn er nog veel meer. Het zijn allemaal mineralen of gesteenten die doorgaans niet alleen erg duurzaam en behoorlijk zeldzaam zijn, maar ook nog eens buitengewoon mooi. Als edelsteenzetter zet je edelstenen, halfedelstenen of parels vast in juwelen. Meestal gaat het om draagbare sieraden als ringen, broches, armbanden of halskettingen van goud, zilver of een ander edelmetaal. Je werkt als werknemer of zelfstandige in een atelier met speciale machines, handgereedschappen en producten, vaak in opdracht van een edelsmid, juwelier of juwelenontwerper. Materiaalkennis, een buitengewoon goed ontwikkelde fijne motoriek, een uitstekende oog-handcoördinatie en het vermogen om gedurende lange tijd uiterst geconcentreerd te werken, zijn onontbeerlijk. Je levert uitsluitend gloednieuwe juwelen af of vervangt verloren, beschadigde of dof geworden stenen en parels van oude of antieke juwelen.

Gieter van juwelen van edele metalen

Ringen, broches, manchetknopen, armbanden en andere sieraden van goud, zilver of een ander edelmetaal worden vaak volledig of gedeeltelijk in een mal gegoten. Als gieter van dergelijke juwelen werk je als zelfstandige of werknemer in een speciaal hiertoe uitgerust atelier. Soms worden de mallen geleverd, soms maak je die zelf op basis van gedetailleerde tekeningen van een juwelenontwerper. Na afkoeling haal je het juweel of onderdeel daarvan uit de mal en werk je het verder af met machines en speciale tools voor uiterst delicaat handwerk. Je werkt met kostbare edelmetalen en legeringen, zowel in vloeibare als in vaste vorm, en kent de eigenschappen van deze duurzame stoffen door en door. Je hebt een vaste hand, streeft naar perfectie en bent in staat om urenlang uiterst geconcentreerd en nauwgezet te werken. Aangezien je voortdurend met gloeiend hete producten en snel draaiende machines werkt, blijf je alert en pas je de nodige veiligheidsvoorschriften toe. Je draagt vaak een stofmasker, een veiligheidsbril en speciale handschoenen. Seriewerk is vaak in hoge mate geautomatiseerd, zodat je meestal relatief exclusieve juwelen giet.

Glasetser en glasdecorateur

Glas is een edel, duurzaam product dat al eeuwenlang voor uiteenlopende toepassingen wordt gebruikt. De jongste decennia zijn talloze nieuwe soorten glas met bijzondere eigenschappen ontwikkeld, niet zelden voor uiterst specifieke toepassingen. Als glasetser en -decorateur ben je op de hoogte van deze evoluties en van de diverse technieken om al die soorten glas te bewerken, van zandstralen tot handmatig of machinaal graveren. Je werkt in een atelier of thuis, al dan niet als zelfstandig artisanaal ondernemer. Je ontwerpt zelf de decoraties die je in verzonken of verheven reliëf aanbrengt of vertrekt van een door de klant geleverd model, zoals het logo van een bedrijf. Je werkt zowel met vlak als met hol glas en produceert doorgaans unieke stukken of beperkte reeksen. Je bent kunstzinnig, houdt van millimeterwerk en beschikt over een buitengewoon goed ontwikkelde oog-handcoördinatie en fijne motoriek.

Glasinstrumentenmaker

In de laboratoria van onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten en de meest uiteenlopende ondernemingen worden talloze, vaak uiterst complexe glazen instrumenten gebruikt. Glas heeft immers heel wat unieke eigenschappen die dit materiaal hiervoor uitermate geschikt maken, zoals transparantie, zuur- en hittebestendigheid of plasticiteit bij de productie ervan. Hoewel meer eenvoudige glazen instrumenten, zoals pipetten of erlenmeyers, steeds vaker machinaal worden vervaardigd, komt bij de productie van gespecialiseerde, vaak unieke of in uiterst beperkte series geleverde glasinstrumenten doorgaans nog heel wat handwerk kijken. Als glasinstrumentenmaker kun je glas blazen, vormgeven en perfect afwerken. Je werkt in een gespecialiseerd atelier, op basis van gedetailleerde werktekeningen en houdt van precisiewerk. Van eenvoudige kolven tot ingewikkelde glasinstrumenten: je bent een kei in je vak, houdt van uitdagingen en schept plezier in de realisatie van de meest complexe glazen apparatuur.

Glazenier

Als glazenier herstel en/of creëer je (brand)glasramen. Een vak apart dat zowel heel wat materiaalkennis als vaardigheden en creativiteit vergt. Je bent vertrouwd met de eigenschappen van verschillende soorten antiek en modern glas en hebt minstens de meest gangbare glasschildertechnieken onder de knie. Je werkt in een goed uitgerust atelier als zelfstandig glaskunstenaar of voor een gespecialiseerde onderneming. Sommige glazeniers combineren de creatie van origineel werk op basis van eigen ontwerpen met het uitvoeren van opdrachten voor uiteenlopende klanten. Dat kunnen zowel particulieren als bedrijven of andere organisaties zijn. Een apart specialisme is de restauratie van vaak eeuwenoude glas-in-loodramen. Kennis van oude brandtechnieken en kleurstoffen is in dat geval essentieel.

Graveur in edele metalen

Graveren in edele metalen als platina, goud of zilver vergt een vaste hand, een uitstekende fijne motoriek en een grondige materiaalkennis. Het werk vereist bovendien de nodige kalligrafische vaardigheden en, uiteraard, een flinke portie talent. Je graveert zowel teksten en cijfers als eenvoudige of complexe figuren, doorgaans op basis van een al dan niet zelf ontworpen model. Je werkt secuur, met oog voor detail en levert altijd vlekkeloos werk af. De voorwerpen waarin je graveert zijn immers haast altijd erg kostbaar en hebben voor de eigenaars bovendien niet zelden een hoge emotionele waarde, waardoor ze onvervangbaar zijn. Je maakt vooral gebruik van machinaal en manueel handgereedschap en werkt thuis of in een atelier, vaak in opdracht van een juwelier.

Handboekbinder

Als handboekbinder werk je thuis als zelfstandige of in het atelier van een handboekbinderij. Je beoefent een eeuwenoud ambacht, ouder dan de boekdrukkunst, en beheerst verschillende technieken. Sommige handboekbinders zijn gespecialiseerd in de restauratie van oude manuscripten en andere waardevolle, veelal antieke uitgaven. Anderen binden vooral fotoalbums, stripverhalen en ander recent drukwerk in. De bindwijze van een boek is essentieel voor de duurzaamheid en de uitstraling ervan. Als handboekbinder bied je klanten zowel eenvoudig als luxueus bindwerk aan. Je bent vertrouwd met de eigenschappen van verschillende dragers, zoals perkament of al dan niet handgeschept papier, en houdt rekening met de uiteindelijke functie van het handboek in kwestie. Hoe vaker het wordt opengeslagen, hoe steviger het bindwerk moet zijn. Je geeft advies, laat klanten verschillende voorbeelden zien en zorgt ervoor dat het resultaat volledig aan hun wensen beantwoordt.

Hersteller van muziekinstrumenten

Een klassiek symfonieorkest omvat houtblazers, koperblazers, strijkers, slagwerkers en andere muzikanten en is meestal goed voor bijna twintig verschillende muziekinstrumenten. Er bestaan echter veel meer instrumenten, zowel oude als nieuwe, zodat je als hersteller wel verplicht bent om je te specialiseren. De reparatie van koperen blaasinstrumenten als tuba's of trompetten vereist immers heel andere vaardigheden en technieken dan die van klarinetten, piano's , harpen of strijkinstrumenten. In je eigen atelier of dat van een gespecialiseerd bedrijf restaureer en/of repareer je al dan niet oude akoestische, elektrische of elektronische instrumenten. Liefde voor muziek is geen must, maar helpt uiteraard wel. Het herstellen van oude instrumenten vergt bovendien een behoorlijke kennis van de geschiedenis van de muziek en de instrumentenbouw. Een ander specialisme zijn de zogenaamde volksinstrumenten.

Horlogemaker-hersteller

Tot diep in de vorige eeuw waren alle horloges een relatief kostbaar bezit. Het ging om analoge, hoofdzakelijk mechanische apparaten, doorgaans aangedreven door een veer of een slinger. Zak- en polshorloges waren bovendien vaak gedeeltelijk uitgevoerd in edele metalen. Vandaag worden dergelijke horloges nog altijd geproduceerd, maar ze zijn meestal erg duur. De meeste uurwerken zijn nu elektronisch en digitaal. Geen apparaat of gadget of er zit wel een uurwerk in. Als horlogemaker-hersteller ben je gespecialiseerd in de reparatie van oude en nieuwe analoge toestellen of kwartshorloges met een hoge vervangwaarde. Juist daardoor vinden je klanten het de moeite om ze te laten herstellen. Je bent in staat om eigenhandig nieuwe, vaak minuscule onderdelen te vervaardigen en te vervangen. Je houdt van monnikenwerk, kunt bogen op een uitstekende oog-handcoördinatie en bent in staat om soms urenlang uiterst geconcentreerd te werken.

Inlijster

Zoals een lelijke lijst een kunstwerk compleet kan verknallen, zo laat een mooie lijst een schilderij, tekening, ets, foto of ander voorwerp juist volledig tot zijn recht komen. Als inlijster van twee- of driedimensionale objecten werk je thuis of in het atelier van een gespecialiseerde firma. Soms werk je in opdracht van kunstenaars, galerieën, musea en andere instellingen, maar meestal hoofdzakelijk voor particulieren. Je hebt ervaring met verschillende basismaterialen als hout, metaal, papier en glas. Meestal ga je aan de slag met elektrisch of manueel handgereedschap. Vaak werk je met kant-en-klare standaardlijsten, maar als vakman verkies je maatwerk dat toelaat om je competenties te demonstreren. Werk je graag met uiteenlopende materialen en gereedschappen, dan is inlijster een goede beroepskeuze, zeker als je ook prijs stelt op afwisseling en rechtstreeks contact met klanten.

Juwelier-goudsmid

Als juwelier-goudsmid maak je juwelen en andere kleinoden, meestal op basis van eigen ontwerpen. Vaak voer je ook herstellingen uit. Je werkt vooral met edelmetalen en edelstenen, al is er ook een aanzienlijke markt voor zogenaamde nepsieraden, namaakjuwelen of relatief goedkope blingbling. Meestal werk je als zelfstandig artisanaal ondernemer in een eigen atelier, aangevuld met een verkoopruimte. Aangezien je doorgaans met uiterst kostbare materialen werkt, is het beveiligingsaspect erg belangrijk. Je ontwikkelt best een eigen stijl, maar hebt oog voor trends en pakt regelmatig uit met een nieuwe, modieuze lijn of reeks. Je bent door en door vertrouwd met de eigenschappen van alle materialen die je in je creaties verwerkt en streeft naar een geslaagde combinatie van esthetiek en duurzaamheid. Je werkt uiterst geconcentreerd, vaak met speciaal precisiegereedschap. Een eeuwenoud beroep dat kunstzinnigheid, een vaste hand, een uitstekende oog-handcoördinatie en vooral vakmanschap vereist.

Keramist

De productie van aardewerk heeft een lange geschiedenis en voor archeologen zijn keramische scherven vaak wat fossielen voor paleontologen zijn: sporen van een ver verleden die toelaten om het te dateren en tot op zekere hoogte te reconstrueren. Vandaag is keramiek nog altijd een geliefd product. Van eenvoudig, doorgaans machinaal vervaardigd servies en op industriële schaal gebakken geglazuurde tegels tot artisanaal gedraaide of geboetseerde potten, vazen en andere objecten: iedereen heeft keramiek in huis. Als keramist werk je in je eigen atelier of dat van een pottenbakkerij. Je bent een kei in klei, beheerst verschillende vormgevingstechnieken en vervaardigt keramische objecten op basis van eigen ontwerpen of andere modellen. De meeste artisanale keramisten produceren zowel kleine series als volstrekt unieke stukken. Je decoreert je werk volledig zelf of laat de afwerking ervan gedeeltelijk over aan specialisten, zoals een keramiekschilder. Materiaalkennis en handigheid zijn absoluut vereist. Maar ook originaliteit, creativiteit én het talent om je werk aan de man te brengen zijn beslissend voor een succesvolle carrière als keramist.

Kunstsmid

Je creëert hoofdzakelijk decoratief smeedwerk, zowel in ferro- als non-ferrometalen en allerlei legeringen. Staal, koper, aluminium, zink, tin, lood, brons, messing: ze hebben voor jou geen geheimen. Soms voer je ook restauraties uit, zoals het herstellen van smeedijzeren sierpoorten of balustrades. Je werkt in een eigen atelier of dat van een smeedbedrijf en beheerst minstens de meest courante technieken van warm- en koudsmeden. Kunstsmid is een artistiek en technisch-ambachelijk beroep dat niet alleen een hoge mate van talent, vakkennis en handigheid vergt, maar ook behoorlijk wat spierkracht en een goede fysieke conditie. Je gebruikt machines, maar werkt doorgaans hoofdzakelijk met eenvoudig, relatief zwaar handgereedschap. Je smeedt je creaties op basis van eigen ontwerpen en werktekeningen of voert andere ontwerpen uit. Meestal smeed je eerst verschillende onderdelen die je vervolgens duurzaam samenvoegt tot een perfect afgewerkt geheel. Sommige kunstsmeden realiseren vooral of zelfs uitsluitend vrij zware constructies, zoals een smeedijzeren hekwerk of grafmonument. Anderen zijn juist gespecialiseerd in veel kleiner, fijn sierwerk, zoals kandelaars of armaturen.

Kunststofbewerker

 Je bewerkt halffabricaten van kunststoffen tot afgewerkte producten zoals bakken, rollenelementen, tandwielen, leidingsystemen …. Hiervoor voer je verspanende bewerkingen uit zoals onder meer frezen, tappen, draaien, vijlen, boren, zagen en slijpen. Daarnaast pas je verbindingstechnieken toe zoals lassen, lijmen en mechanische verbindingen. Je selecteert halffabricaten naar vorm: platen, buizen, profielen, staven en blokken. Je hanteert moeiteloos meet- en aftekeninstrumenten en kunt de machines in- en afstellen. Je kunt vlot overweg met handgereedschap en weet hoe je werkstukken klemt en fixeert. Je bent vanzelfsprekend handig en technisch onderlegd. Bovendien slaag je erin je eigen werkzaamheden efficiënt te organiseren. Je werkt steeds veilig, hygiënisch en milieubewust conform de geldende regelgevingen.

Lijstenmaker-vergulder

Een mooie, aangepaste lijst laat een schilderij, tekening, ets, foto of ander voorwerp volledig tot zijn recht komen. Als lijstenmaker-vergulder vervaardig je lijsten voor twee- of driedimensionale objecten. Je werkt thuis of in het atelier van een gespecialiseerde firma, soms in opdracht van kunstenaars, galerieën, musea en andere instellingen. Je hebt ervaring met verschillende basismaterialen als hout, metaal, papier, glas en bladgoud. Meestal ga je aan de slag met elektrisch of manueel handgereedschap. Je houdt van precisiewerk, hebt een hekel aan slordigheden en put voldoening uit perfectie. Indien de klant het wenst, ben je ook in staat om nieuwe lijsten te vergulden of bereid om oude te restaureren en eventueel opnieuw te gebruiken. Als vakman verkies je maatwerk dat toelaat om je meesterschap te demonstreren. Werk je graag met uiteenlopende materialen en gereedschappen, dan is lijstenmaker-vergulder een goede beroepskeuze, zeker als je ook prijs stelt op afwisseling en rechtstreeks contact met klanten.

Orgelbouwer

Hoewel de geschiedenis van het pijporgel ruim tweeduizend jaar geleden begint, kennen we het instrument vooral van de vaak monumentale, complexe constructies die vanaf de middeleeuwen in talloze kerken verschijnen. Sindsdien zijn in heel wat landen en zeker in onze contreien vaak wereldberoemde orgelbouwers actief die het instrument voortdurend verbeteren en het dankzij allerlei vaak ingrijpende innovaties geleidelijk verheffen tot de huidige 'koningin der instrumenten'. Met zijn verschillende klavieren en registers is het kerkorgel of concertorgel als het ware een heel orkest. Als orgelbouwer leid je een team van gespecialiseerde medewerkers en vaklui. Je maakt nieuwe instrumenten op basis van bekende modellen of een eigen ontwerp. Uiteraard doen allerlei instanties ook een beroep op je kennis en vaardigheden voor de restauratie of reparatie van soms eeuwenoude instrumenten. Aangezien vrijwel alle onderdelen met de hand worden gemaakt, is de orgelbouw een uiterst arbeidsintensief specialisme. Vooral hout- en metaalbewerking zijn essentiële vaardigheden.

Pianostemmer en -hersteller

De akoestische piano is ongetwijfeld één van de meest populaire instrumenten. De meeste woningen hebben onvoldoende ruimte voor een uit de kluiten gewassen concertvleugel, maar een kleine salonvleugel kan vaak wel en voor een buffetpiano is er zo goed als altijd wel ergens een geschikt plaatsje. Juist doordat zoveel gezinnen een piano in huis hebben, zit je als zelfstandig pianostemmer en -hersteller zelden of nooit om werk verlegen. Sommige stemmers en herstellers zijn niettemin gespecialiseerd in concertvleugels of barokke instrumenten, zoals de pianoforte. Een piano stemmen vergt niet alleen een buitengewoon goed gehoor, maar ook heel wat vakkennis en liefde voor dit bijzondere instrument. Vakkundig snaren en hamerkoppen vervangen of de mechaniek perfect afregelen of herstellen, krijg je niet in een-twee-drie onder de knie en leer je best van een ervaren professional. Elk merk en elk model is weer net iets anders. Grote herstellingen voer je meestal in je eigen atelier uit, maar stemmen kan alleen ter plaatse. Je moet dus vaak de baan op, ook 's avonds of in het weekend.

Pottenbakker

Als pottenbakker ontwerp en vervaardig je allerlei gebruiksvoorwerpen met als basisgrondstof klei. Je maakt vazen, serviezen en potten en decoreert ze naar eigen creativiteit. Eerst ontwerp je het voorwerp. Vervolgens draai je het object op een mechanische of elektrische draaitafel. Je beheerst dan ook de nodige kneedtechnieken, draaitechnieken en afdraaitechnieken. Je weet welke kleisoort het best geschikt is voor het voorwerp dat je wil vormgeven. Meestal gaat het om cilindervormen en afgeleiden zoals tulpen en flessen. Ook kom-, schaal-, kegel-, bol- en vaasvormen komen veel voor. Je maakt regelmatig potten met deksels en zorgt voor functionele en decoratieve toevoegingen. Nadat je het voorwerp hebt vormgegeven, bak je het in de oven. Daarna breng je het glazuur aan. Dit beroep vergt veel creativiteit en ruimtelijk inzicht.

Publiciteitsschilder

Als publiciteitsschilder beletter je auto’s, etalages, zeilen … Reclame wordt zelden nog echt geschilderd. Misschien schilder je publiciteit op zeilen en kleeft die vervolgens op auto’s of vrachtwagens. Meestal gaat het in jouw beroep echter om het kleven van letters of figuren. Je meet en berekent dimensies zoals de lengte, de dikte, oppervlakte en inhoud. Daarvoor gebruik je ook meetinstrumenten. Je kunt ook een technische tekening lezen. Bovendien kun je overweg met de nodige soft- en hardware. Je bereidt de ondergrond voor, haalt de letters en vormen uit, kleeft de figuren en werkt het geheel netjes af. Als je schildert, stel je kleurtonen samen en maak je verf aan. Je lijnt oppervlaktes af en brengt illustraties en tekst aan. Vaak werk je in een atelier, soms werk je ook buiten. Je kunt zelfstandig je plan trekken, al werk je meestal in een team. Je hebt een vaste hand, werkt nauwkeurig, veilig en milieubewust. Daarnaast heb je oog voor esthetiek en beschik je over inzicht in de psychologie van reclame en communicatie.

Publiciteitstekenaar

Als publiciteitstekenaar ben je thuis in reproductietechnieken, illustratiemethodes, artistiek manueel en digitaal tekenen. Beeld- en mediacultuur hebben voor jou geen geheimen. Computergrafiek, typografische, publicitaire en ruimtelijke vormgeving is jouw vak. Je hebt dan ook diverse illustratie- en grafische technieken onder de knie en kent de gangbare beeldende middelen. Je tekent affiches, advertenties, scenario’s voor reclamespots, brochures, verpakkingsmaterialen en communicatieborden. Daarvoor heb je een goed inzicht in de psychologie van reclame en communicatie. Je kent het verschil tussen informatieve, sensibiliserende en wervende communicatie. Liefst kun je ook werken met verschillende druktechnieken. Waarschijnlijk werk je in een team met onder meer een accountmanager, een artdirector en eventueel een copywriter. Afhankelijk van je expertise kun je aan slag als reclameschilder, zeefdrukker of publiciteitsagent. Of als illustrator, grafisch ontwerper of dtp-specialist. Je bent creatief en technisch onderlegd.

Reclameschilder

Als reclameschilder beletter je auto’s, etalages, zeilen … Reclame wordt zelden nog echt geschilderd. Misschien schilder je publiciteit op zeilen en kleeft die vervolgens op auto’s of vrachtwagens. Meestal gaat het in jouw beroep echter om het kleven van letters of figuren. Je meet en berekent dimensies zoals de lengte, de dikte, oppervlakte en inhoud. Daarvoor gebruik je ook meetinstrumenten. Je kunt ook een technische tekening lezen. Bovendien kun je overweg met de nodige soft- en hardware. Je bereidt de ondergrond voor, haalt de letters en vormen uit, kleeft de figuren en werkt het geheel netjes af. Als je schildert, stel je kleurtonen samen en maak je verf aan. Je lijnt oppervlaktes af en brengt illustraties en tekst aan. Vaak werk je in een atelier, soms werk je ook buiten. Je kunt zelfstandig je plan trekken, al werk je meestal in een team. Je hebt een vaste hand, werkt nauwkeurig, veilig en milieubewust. Daarnaast heb je oog voor esthetiek en beschik je over inzicht in de psychologie van reclame en communicatie.

Vervaardiger van fluiten, klarinetten, hobo's en saxofoons

Je bouwt en herstelt fluiten, klarinetten, hobo’s, saxofoons en aanverwante instrumenten. Regelmatig krijg je ook de vraag deze instrumenten te stemmen. Dat is voor jou een koud kunstje. Je hebt een goede kennis van materialen zoals hout, metalen en vernis. Bovendien ben je onderlegd in de technieken van instrumentenbouw en akoestiek. Je vervaardigt unieke instrumenten want soms krijg je specifieke vragen van klanten. Je maakt dan instrumenten op maat van de klant wat betreft geluid, afmetingen en uitzicht. Je bent vlot in het contact met klanten, hebt een uitstekend gehoor en houdt van klank. Logisch ook, want er zit muziek in je job. Voor het vervaardigen of herstellen van de instrumenten heb je gespecialiseerd gereedschap ter beschikking. Je werkt altijd veilig en milieubewust.

Vervaardiger-hersteller van poppen

Je vervaardigt en herstelt poppen als zelfstandige of in dienst van een poppenatelier. Daarvoor heb je de nodige giettechnieken onder de knie. Je kunt een gipsen mal gieten en afwerken, bakken, twee- en meerdelige mallen maken … Verder ben je een kei in het anatomisch boetseren van poppenhoofdjes, -handen en -voeten. Je maakt katoenen poppenlijven en kleedt de poppen met het gepaste textiel. Je bent dan ook thuis in patronen, naaitechnieken, het vervaardigen van schoenen en pruiken. De poppen die je maakt zijn heel divers, soms vervaardig je fantasiepoppen zoals trollen, bos- en sprookjesfiguren, een andere keer maak je karakterpoppen of karikaturen. Af en toe leg je je toe op het maken van replica’s van oude poppen. Je beschikt vanzelfsprekend over een groot verbeeldingsvermogen.

Wapenhersteller

Een wapenhersteller herstelt kleine gebreken aan wapens die niet hoogtechnisch of complex zijn. Je werkt voornamelijk voor hobbyisten. Het beroep komt op zich bijna niet meer voor. Je combineert dan ook wellicht je werkzaamheden met een job als bijvoorbeeld smid. Een smid is een ambachtelijk metaalbewerker die metalen voorwerpen maakt, plaatst en herstelt. Als wapenhersteller ben je gespecialiseerd in antieke of oude wapens zoals zwaarden, hellebaarden, dolken, harnassen, maliënkolders en helmen. Je gereedschap bestaat uit vormen, tangen, hamers en beitels. Je kent de verschillende materialen en hebt diverse technieken goed in de vingers: gieten, smeden en hameren. Je voelt je thuis in een atelier ook al is het er soms luidruchtig, stoffig en warm. Het resultaat van je werk geeft veel voldoening. Je bent voorzichtig en draagt veiligheidsuitrusting. Voor leveringen, installaties en herstellingen kom je regelmatig in contact met klanten.

Opgelet: Voor dit opleidingstraject moet je minstens 18 jaar zijn.

Wapensmid

Een smid is een ambachtelijk metaalbewerker die metalen voorwerpen maakt, plaatst en herstelt. Gewoonlijk gaat het om kleine stukken of sierstukken. Denk maar aan sloten, keukengerei, hekken, meubels, krulwerk … Als wapensmid ben je gespecialiseerd in antieke of oude wapens. Wapensmeden maken en herstellen bijvoorbeeld zwaarden, hellebaarden, dolken, harnassen, maliënkolders en helmen. Deze specialiteit is uiterst zeldzaam. Je gereedschap bestaat uit vormen, tangen, hamers en beitels. Je kent de verschillende materialen en hebt diverse technieken goed in de vingers: gieten, smeden en hameren. Als smid herstel of vervang je de delen die aangetast zijn. Je voelt je thuis in een atelier ook al is het er soms luidruchtig, stoffig en warm. Het resultaat van je werk geeft heel veel voldoening. Je bent voorzichtig en draagt veiligheidsuitrusting. Voor leveringen, installaties en herstellingen kom je regelmatig in contact met klanten.

Opgelet: Voor dit opleidingstraject moet je minstens 18 jaar zijn.