Transport en logistiek

Transport en logistiek

Bestuurder heftruck

In de meeste gevallen worden heftrucks gebruikt om vrachtwagens te laden en te lossen en voor de goederenbehandeling in magazijnen, maar ook in andere sectoren kunnen heftruckchauffeurs aan de slag.
Je verplaatst allerlei goederen met behulp van een heftruck. 
Je stapelt de goederen, ontstapelt ze, laadt ze en lost ze. 
Een basisvereiste in dit beroep? Situaties goed kunnen inschatten.  Want een verkeerde beweging met een heftruck loopt vaak niet goed af.
Voor het bijhouden van deze handelingen en van verplaatsingen van goederen wordt steeds meer gebruik gemaakt van de computer. 
Brute kracht of met een heftruck kunnen rijden is niet alles, het magazijnwerk is erg veelzijdig en vereist ook dat je goed kan samenwerken met je collega's.
 

Magazijnmedewerker

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.
Je staat in voor de ontvangst, de opslag, de voorbereiding en het distributieklaar maken van goederen.
Je kijkt de lading na en verzamelt de orders. 
Je hebt geregeld contact met interne en externe klanten en leveranciers. 
Je werkt met hulpmiddelen zoals de transpallet, duivel, … en stapelhulpmiddelen zoals pallet, box, kooi, … .
Je werkt op de computer via specifieke computerprogramma's voor magazijnbeheer. 
Je controleert de bijhorende documenten en vult ze in of aan.

Matroos binnenvaart

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.

Als matroos binnenvaart assisteer je de schipper op een binnenvaartschip. Je hebt een uitgebreid takenpakket, afhankelijk van het type schip. Om het werk ‘vlot’ te laten verlopen, plan en organiseer je al je taken zorgvuldig in functie van de algemene reisplanning. Je assisteert de schipper en geeft aanwijzingen bij het afvaren, manoeuvreren en aanmeren. Ook tijdens het bunkeren van het schip – dat is het tanken – ben jij een extra paar ogen en handen van de kapitein. Je voert ook, meestal samen met je collega’s, het onderhoud van het schip uit: schilderen, roest wegblikken, het dek schrobben, de cabines kuisen, kleine herstellingen uitvoeren ... Je onderhoudt de machinekamer en de scheepsinstallaties en bent bijgevolg medeverantwoordelijk voor een veilige en aangename werkomgeving. Als matroos help je ook met het laden en lossen en houd je toezicht op de lading tijdens de reis. Je werkt graag in teamverband en houdt van water en werken in de buitenlucht.

Opgelet: Voor dit opleidingstraject moet je minstens 16 jaar zijn.

 

Matroos-motordrijver binnenvaart

Als matroos-motordrijver binnenvaart assisteer je de schipper op een binnenvaartschip. Je hebt een uitgebreid takenpakket, afhankelijk van het type schip. Om het werk ‘vlot’ te laten verlopen, plan en organiseer je al je taken zorgvuldig in functie van de algemene reisplanning. Je assisteert de schipper en geeft aanwijzingen bij het afvaren, manoeuvreren en aanmeren. Ook tijdens het bunkeren van het schip – dat is het tanken – ben jij een extra paar ogen en handen van de kapitein. Je voert als motordrijver het onderhoud van de motoren uit. Je onderhoudt de machinekamer en de scheepsinstallaties en bent bijgevolg medeverantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Je stelt technische diagnoses en herstelt de dieselmotoren. Daarnaast voer je nautische, operationele en andere technische werkzaamheden uit. Je bedient ook de lier. Als matroos ondersteun je het laden en lossen. Je werkt graag in teamverband en houdt van water, techniek en werken in de buitenlucht.

 

Opgelet: Voor dit opleidingstraject moet je minstens 16 jaar zijn.

Verhuizer

Je verhuist goederen van de ene naar de andere locatie: woningen, kantoren of fabrieksloodsen. De goederen kunnen groot, volumineus, breekbaar en waardevol zijn. In ieder geval zorg je ervoor dat de spullen in dezelfde staat op de bestemming aankomen. Je pakt de goederen in, eventueel label je de spullen of laat je ze verzegelen. Hiervoor gebruik je het meest geschikte verpakkingsmateriaal en de beste technieken: bracing, roll move tainers … Je laadt alles oordeelkundig in en (de)monteert het meubilair en andere meerledige voorwerpen. Voor precaire goederen wend je specifieke draag- en transportmogelijkheden aan. Je rijdt vlot en veilig met de verhuiswagen en maakt soms lange verplaatsingen. Ook het uitladen doe je met grote efficiëntie en zorgvuldigheid. Je bent op de hoogte van de gangbare regelgeving en houdt je werkadministratie nauwkeurig bij.

 

Opgelet: Dit opleidingstraject kan je aanvatten vanaf 1 juli van het jaar waarin je 16 wordt.