Voeding

voeding

Bakkerij Duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de tweede graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 2 jaar aan en leert: verschillende soorten (gist)degen (broden, zachte en harde luxe, taarten, gerezen bladerdeegproducten, gezondheidsgerelateerde producten, …) bereiden verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen, gezondheidsgerelateerde producten, …) bereiden om ze te verwerken, te bakken, af te werken, te bewaren en te verpakken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie medewerker brood- en banketbakkerij, niveau 2

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Sint-Niklaas
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Banketbakker

Een banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikerwerk om daarmee banketproducten te bereiden. Dat kan gaan van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs. Als banketbakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers. Sommige banketbakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden. Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Maar ook bij traiteurs en in horecabedrijven werken banketbakkers. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Brugge

Brood- en banketbakker

Een brood- en banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikergoed om daarmee brood- en banketproducten te bereiden. Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten brood enerzijds. En van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs anderzijds. Als bakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers. Sommige bakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden. Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Sint-Niklaas
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Brood- en banketbakkerij duaal

Om als regelmatige leerling voor deze opleiding te worden toegelaten, gelden de volgende specifieke voorwaarden: a) ofwel houder zijn van een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs, b) ofwel een gunstige beslissing van de klassenraad over een leerling die aan de voltijdse leerplicht heeft voldaan. De opleiding Brood- en Banketbakker Duaal is een praktijkgerichte opleiding. Je leert 1 dag bij ons op de campus & 4 dagen bij een echte bakker in de praktijk. In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod: • Algemene vorming • Broden en harde luxe • Zachte luxe en taarten op basis van gistdegen • Gerezen bladerdeeg • Beslagen • Bladerdeeg, vet- en kookdegen • Banketspecialiteiten • Gezondheidsgerelateerde producten (banket)bakkerij • Verkoop (banket)bakkerij • Organisatie (banket)bakkerij Tijdens de opleiding is ook oog voor algemene activiteiten waaronder het netjes en hygiënisch houden van de werkomgeving, het respecteren van de regelgeving omtrent hygiëne en voedselveiligheid, kennis van de werkorganisatie, regelgeving inzake autocontrole in de (banket)bakkerij, de FIFO-methode en de hygiëneregelgeving.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Sint-Niklaas
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Broodbakker

Een broodbakker bewerkt, verwerkt en bakt deeg om daarmee broodproducten te bereiden. Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten. Je kent als broodbakker de samenstelling en de hoeveelheid van de grondstoffen voor de verschillende deegsoorten en weet welke processen zich voordoen tijdens het verwerken en het bakken van het deeg. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Verder kun je een oven organiseren en weet je hoe je bestellingen zo goed mogelijk afwerkt. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneedmachine, een weeg- en verdeelmachine en een gistingkamer. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. Ook de HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Sint-Niklaas

Chocoladebewerker

Het Belgisch suiker- en chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks kopen duizenden toeristen bij ons lekkere, versbereide pralines en chocolade. Maar ook Belgen zijn op dit vlak echte fijnproevers en laten zich geregeld verleiden door deze zoete hapjes, zowel in horeca- als in kleinhandelszaken. Als ambachtelijke chocoladebewerker voldoe je aan de hoge eisen gesteld door massa‘s lekkerbekken. Je zet je grond- en hulpstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk om naar verschillende vormen van chocoladeproducten die zich duidelijk onderscheiden van de massaproductie in de industrie. Het hele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Je kent dus de kneepjes van het vak en maakt zowel eenvoudig stukgoed, marsepein als verfijnde pralines. Bovendien ben je bedreven in chocoladekunst: het gebruik van sjablonen, figuren, garneer- en decoratietechnieken. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne (HACCP), veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Chocolatier duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft (7de jaar) Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 1 jaar aan en leert: chocoladeproducten (pralines, chocoladestukken, koekjes, ...) bereiden, verwerken, afwerken, bewaren en verpakken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid de chocoladeproducten uitstallen en verkopen een chocolaterie organiseren Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie chocoladebewerker, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Sint-Niklaas
  • Campus Hasselt
  • Campus Brugge

Gespecialiseerd verkoper slagerij duaal

Om te mogen starten met deze duale opleiding, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het derde leerjaar van de derde graad bso, ingericht als specialisatiejaar, waarop deze opleiding betrekking heeft (7de jaar) Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 1 jaar aan en leert: klanten adviseren producten verkopen slagerijactiviteiten uitoefenen om klanten vakkundig te bedienen volgens hun wensen, rekening houdend met de vereisten van het voorraad- en stockbeheer Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie verkoper slagerij, niveau 4 Je diploma secundair onderwijs

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Gent
  • Campus Hasselt
  • Campus Kortrijk

Ijsbereider

Als ijsbereider zet je grond- en hulpstoffen om via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. In een eerste fase van het ijsbereiden meng je de ingrediënten: eieren, melk, suiker en additieven. Daarna pasteuriseer je het mengsel op hoge temperatuur om de micro-organismen te doden. Je homogeniseert het mengsel, zo voorkom je vetafscheiding in het eindproduct. Vervolgens koel je het mengsel en voeg je de smaakstoffen toe. Om de juiste structuur te krijgen wordt het ijs daarna licht bevroren en belucht. Je verpakt het ijs en sluit het af. In deze vorm wordt het ijs diepgevroren en gehard. De basisproducten worden al dan niet voorverpakt en al dan niet gedecoreerd. Je houdt je natuurlijk strikt aan de geldende veiligheidsregels en normen voor hygiëne zoals HACCP.

Je kan deze opleiding volgen in:

Slager

Je maakt, onder gezag en toezicht, vleeskwartieren en slachtafval klaar. Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vers vlees en vleesbereidingen. Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel. Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten. Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten. Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe. Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten. Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is. Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter. Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Ook charcuterie en traiteurproducten kun je klaarmaken. Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Gent
  • Campus Hasselt
  • Campus Kortrijk

Slager - Spekslager

Je maakt, op eigen verantwoordelijkheid, vleeskwartieren en slachtafval klaar. Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vlees, vleesbereidingen, vleesproducten en verkoopklare gerechten. Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel. Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten. Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten. Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe. Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten. Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is. Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter. Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Gent
  • Campus Hasselt
  • Campus Kortrijk

Slager- bereider verkoopklare gerechten

Als slager-bereider verkoopklare producten maak je, op eigen verantwoordelijkheid, vleeskwartieren en slachtafval klaar. Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vlees, vleesbereidingen, vleesproducten en verkoopklare gerechten. Verder bereid je buffetten en bewerk je wild en gevogelte. Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel. Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten. Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten. Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe. Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten. Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is. Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter. Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag.

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Gent
  • Campus Hasselt

Slagerij Duaal

We bieden de opleiding Slagerij duaal zowel aan in de 2de graad, als de 3de graad. Om te mogen starten met deze duale opleiding in de 2de graad, moet je: voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de tweede graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft medisch geschikt bevonden zijn indien je rechtstreeks in aanraking komt met voedingswaren of -stoffen en die waren kan verontreinigen of besmetten (eenmalige geschiktheidsverklaring die geldt voor de duur van de opleiding tenzij er aanleiding is tot herevaluatie) Om te mogen starten met deze duale opleiding in de 3de graad, moet je : voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het eerste leerjaar van de derde graad bso, waarop deze opleiding betrekking heeft Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding van 2 jaar aan en leert: de slager helpen en ondersteunen in zijn activiteiten bij de verwerking van vleeskwartieren en slachtafval producten klaarmaken om ze in een consumptiecircuit te brengen onder de vorm van vlees, vleesbereidingen of vleesproducten rekening houdend met de regelgeving op vlak van hygiëne en voedselveiligheid Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: Beroepskwalificatie medewerker slagerij, niveau 2 (2de graad + 3de graad) Beroepskwalificatie slager distributie, niveau 4 (3de graad)

Je kan deze opleiding volgen in:

  • Campus Gent
  • Campus Hasselt
  • Campus Kortrijk