Voeding

voeding

Banketbakker

Een banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikerwerk om daarmee banketproducten te bereiden. Dat kan gaan van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs. Als banketbakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers. Sommige banketbakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden. Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Maar ook bij traiteurs en in horecabedrijven werken banketbakkers. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Banketbakker-chocoladebewerker

Een banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikerwerk om daarmee banketproducten te bereiden. Dat kan gaan van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs. Als banketbakker-chocoladebewerker ben jij onder meer gespecialiseerd in het bereiden van chocolade. Je verwerkt getempereerde chocolade tot heerlijke pralines. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Maar ook bij traiteurs en in horecabedrijven werken banketbakkers-chocoladebewerkers. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Banketbakker-ijsbereider

Een banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikerwerk om daarmee banketproducten te bereiden. Dat kan gaan van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs. Als banketbakker-ijsbereider ben jij onder meer gespecialiseerd in het bereiden van consumptie-ijs. Je verwerkt grondstoffen, zoals suiker, melk, enz. via een warme bereiding tot heerlijke ijssoorten. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Maar ook bij traiteurs en in horecabedrijven werken banketbakkers-ijsbereiders. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Brood- en banketbakker

Een brood- en banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikergoed om daarmee brood- en banketproducten te bereiden. Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten brood enerzijds. En van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs anderzijds. Als bakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers. Sommige bakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden. Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.

 

Bekijk hier de video.

 

Broodbakker

Een broodbakker bewerkt, verwerkt en bakt deeg om daarmee broodproducten te bereiden. Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten. Je kent als broodbakker de samenstelling en de hoeveelheid van de grondstoffen voor de verschillende deegsoorten en weet welke processen zich voordoen tijdens het verwerken en het bakken van het deeg. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Verder kun je een oven organiseren en weet je hoe je bestellingen zo goed mogelijk afwerkt. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneedmachine, een weeg- en verdeelmachine en een gistingkamer. Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. Ook de HACCP-regels zijn heilig voor jou.

Chocoladebewerker

Het Belgisch suiker- en chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks kopen duizenden toeristen bij ons lekkere, versbereide pralines en chocolade. Maar ook Belgen zijn op dit vlak echte fijnproevers en laten zich geregeld verleiden door deze zoete hapjes, zowel in horeca- als in kleinhandelszaken. Als ambachtelijke chocoladebewerker voldoe je aan de hoge eisen gesteld door massa‘s lekkerbekken. Je zet je grond- en hulpstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk om naar verschillende vormen van chocoladeproducten die zich duidelijk onderscheiden van de massaproductie in de industrie. Het hele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Je kent dus de kneepjes van het vak en maakt zowel eenvoudig stukgoed, marsepein als verfijnde pralines. Bovendien ben je bedreven in chocoladekunst: het gebruik van sjablonen, figuren, garneer- en decoratietechnieken. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne (HACCP), veiligheid en bewaartechnieken voor het product.

Ijsbereider

Als ijsbereider zet je grond- en hulpstoffen om via een warme bereiding naar verschillende soorten van consumptie-ijs, mengsels en basispreparaten voor consumptie-ijs. In een eerste fase van het ijsbereiden meng je de ingrediënten: eieren, melk, suiker en additieven. Daarna pasteuriseer je het mengsel op hoge temperatuur om de micro-organismen te doden. Je homogeniseert het mengsel, zo voorkom je vetafscheiding in het eindproduct. Vervolgens koel je het mengsel en voeg je de smaakstoffen toe. Om de juiste structuur te krijgen wordt het ijs daarna licht bevroren en belucht. Je verpakt het ijs en sluit het af. In deze vorm wordt het ijs diepgevroren en gehard. De basisproducten worden al dan niet voorverpakt en al dan niet gedecoreerd. Je houdt je natuurlijk strikt aan de geldende veiligheidsregels en normen voor hygiëne zoals HACCP.

Productieoperator voeding

Je bedient een of meerdere installaties of machines .
Deze machines bewerken of behandelen natuurlijke of synthetische voedingsproducten.
Dit gebeurt via mechanische, fysische, chemische of biotechnologische procedés.
Je bewaakt de productieparameters (temperatuur, snelheid, …) en je stuurt afwijkingen bij.
Je stelt de machines in op de juiste dikte, lengte en snelheid .
Je houdt rekening met de productieserie, het inpakmateriaal en het voedingsproduct zelf. 
Je maakt de juiste mix van grondstoffen aan.
Je volgt het aanmaak-, bereiding-, inpak- of afvulproces op.
Je controleert in alle stadia de productkwaliteit.
Je staat in voor de goede werking van de machines. 
Je onderhoudt en reinigt de machines.
Je helpt bij eenvoudige storingen en je meldt de andere storingen.
Je neemt op geregelde tijdstippen kwaliteitsstalen en rapporteert. 
Je zorgt eveneens voor een nette en hygiënische werkomgeving.
 

Slager

Hanne en Brecht hebben een jaar lang 40 jobs – en ook dit beroep - getest, en vertellen over hun ervaringen in onderstaande video.

Je maakt, onder gezag en toezicht, vleeskwartieren en slachtafval klaar. Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vers vlees en vleesbereidingen. Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel. Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten. Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten. Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe. Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten. Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is. Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter. Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Ook charcuterie en traiteurproducten kun je klaarmaken. Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag.


 

Slager-bereider verkoopklare gerechten

Als slager-bereider verkoopklare producten maak je, op eigen verantwoordelijkheid, vleeskwartieren en slachtafval klaar. Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vlees, vleesbereidingen, vleesproducten en verkoopklare gerechten. Verder bereid je buffetten en bewerk je wild en gevogelte. Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel. Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten. Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten. Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe. Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten. Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is. Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter. Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag.

Slager-spekslager

Je maakt, op eigen verantwoordelijkheid, vleeskwartieren en slachtafval klaar. Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vlees, vleesbereidingen, vleesproducten en verkoopklare gerechten. Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel. Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten. Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten. Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe. Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten. Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is. Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter. Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag.